Віра, яка вірить, проти віри, яка відчуває

Ми всі народжуємося з емоційною вірою, яка ґрунтується на почуттях. Вона спонукає людину жити згідно з тим, що вона відчуває, і приймати рішення на основі імпульсів серця, емоційності та того, що бачать очі, тому що це природна віра. З іншого боку, розумна віра ґрунтується не на тому, що ви відчуваєте чи бачите, а на Слові Божому та впевненості, що воно не підведе. Це щось духовне.

«А віра то підстава сподіваного, доказ небаченого.»
(До Євреїв 11:1)

Здоровий глузд підказує, що нас, жінок, вважають більш емоційнішими, ніж чоловіків. Однак коли жінка пізнає силу віри і прагне нею жити, почуття більше не володіють нею. Звичайно, вона буде продовжувати відчувати радість, обурення, любов і багато інших почуттів, але різниця в тому, що вони не будуть володіти нею. Таким чином, ваші дії будуть  раціональними та розумними.

Ми можемо бачити в Біблії приклад емоційної віри. Це Сара, дружина Авраама, Вона певний час керувалася емоційною вірою, доки не постраждала від її наслідків і не пробудилася до розумної віри. Довгий час Сара чекала, що завагітніє. Минув час, настала менопауза, і тоді, зворушена душевною вірою, вона віддала свою служницю Агар своєму чоловікові, щоб та могла народити йому сина. І Авраам прийняв цю ідею. Після цього її служниця Агар завагітніла і почала зневажати Сару. Через зневагу Сара почала страждати, і тоді вона зрозуміла, наскільки вона була неправа. А скільки з нас так роблять? Через затримку ми діємо, як вважаємо за краще. Але саме через біль та відторгнення власної служниці Сара усвідомила свою помилку. І коли ми розуміємо свою помилку, ми приходимо до ідеального моменту, щоб зробити правильно.

РАЦІОНАЛЬНА ВІРА

На прикладі Сари можна сказати, що першим кроком у розвитку раціональної віри є усвідомлення того, якою була ваша віра. Тоді людина повинна заплатити ціну цього вибору, тобто відмовитися від своїх бажань, щоб інвестувати в життя з Богом.

Сара обрала розумну віру. Ось чому Біблія повідомляє до Євреїв 11:11, що:

«Вірою й Сара сама дістала силу прийняти насіння, і породила понад час свого віку, бо вірним вважала Того, Хто обітницю дав.»

Найціннішим у духовній вірі є те, що вона єднає нас із Богом.

«Догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є, а тим, хто шукає Його, Він дає нагороду.»
(До Євреїв 11:6)

Те, що вимагає Всевишній у Своїх стосунках з людиною, те саме, що ми вимагаємо в наших людських стосунках. Тобто, який батько буде щасливий з сином, який йому не довіряє, чи який чоловік буде задоволений, коли дружина не вірить його слову? Таким чином, легко зрозуміти, що для того, щоб бути прийнятими Богом, люди повинні бути пройняті духом віри. Це означає, що необхідно вірити в те, що Він існує, тобто мати найабсолютніше переконання, що Всемогутній є тим, ким Він себе називає: Самоіснуючим, Всемогутнім, Всюдисущим, Всезнаючим і «винагороджує тих, хто шукає Його». Тобто Бог має справедливий і вірний характер, щоб винагородити кожну молитву і кожен жест послуху Його Слову.

Однак, читачу, якщо ваш вибір полягає в тому, щоб жити по своїй волі, ви можете це робити, оскільки маєте свободу волі, але будьте готові пожинати плоди емоційно налаштованого життя, бо це вірний шлях до болю та поразки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Карта сайта