Привіт, солодке!
Підсолоджувачі стають мішенями, і Всесвітня організація охорони здоров’я показує, що вони можуть бути не такими хорошими, як вважалося раніше.
Деякі продукти практично всюди присутні на столах і дієтах, оскільки багато хто вважає їх корисними. Але з 15 травня, схоже, переваги дієтичних підсолоджувачів перестали існувати завдяки нещодавно оприлюдненим рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). ВООЗ у своїй заяві рекомендує не використовувати їх для контролю ваги або зниження ризику неінфекційних захворювань (НІЗ). Рекомендація була заснована на результатах систематичного огляду та вказує, що вони «не дають довгострокової користі». Результати також свідчать про те, що «після їх використання можуть бути небажані ефекти, такі як підвищений ризик діабету 2 типу, ризик серцево-судинних захворювань і смертності у дорослих».
Організація також розглянула «інші способи зменшити споживання вільного цукру, наприклад споживання їжі з природним цукром, тобто фруктів, або їжі та напоїв без цукру», попереджає Франческо Бранка, директор з питань харчування та безпеки харчових продуктів в організації.
«Підсолоджувачі без цукру не є важливими дієтичними факторами і не мають поживної цінності. Люди повинні повністю зменшити солодке у своєму раціоні, починаючи робити це на ранньому етапі свого життя, щоб покращити своє здоров’я».
Рекомендації стосуються всіх людей, «за винятком осіб з уже існуючим діабетом», і включають синтетичні та натуральні нехарчові підсолоджувачі, «які містяться в упакованих продуктах харчування та напоях або продаються окремо для додавання до їжі та напоїв».
Варто зазначити, що в полі зору, а точніше, в списку, з’явилися штучні підсолоджувачі, такі як айс К, аспартам, цикламати, сахарин, сукралоза і навіть натуральний підсолоджувач стевія. Однак рекомендація не стосується засобів особистої гігієни, таких як зубна паста, ліки, які можуть містити підсолоджувачі у формулі, або навіть підсолоджувачі з цукрових спиртів, так звані поліоли. За даними ВООЗ, рекомендації є частиною «набору існуючих і майбутніх рекомендацій щодо здорового харчування, спрямованих на формування звичок здорового харчування на все життя, покращення якості дієти та зниження ризику неінфекційних захворювань у всьому світі».
ЩО ВАМ ПОТРІБНО ЗНАТИ
На думку дієтолога Таіс Пардім, цей висновок ВООЗ «потрібно дуже добре інтерпретувати, оскільки вказівки не є обов’язковими. Підсолоджувач безпечний, якщо його правильно призначати людям, які його потребують. Але приймати його нерозбірливо справді небезпечно, але це не «злодій», якщо його прописати правильно».
Відомо лише те, що деякі підсолоджувачі не рекомендуються для спеціального використання при певних станах здоров’я, і що їх використання, коли йдеться про втрату ваги, не завжди відповідає очікуванням, оскільки багато хто вдається до компенсаторної поведінки (тобто замінює чимось іншим) та, таким чином, збільшує пошук споживання інших продуктів із значним вмістом енергії. З цього приводу Таїс запевняє: «що дійсно ефективно для зниження ваги, так це перевиховання дієти та практика фізичних вправ.».