Чи вмієте ви приймати «ні» від Бога?

Ви вважаєте, що любити – це виконувати всі бажання людини? Якщо ваша відповідь ствердна, можливо, вам потрібно переглянути своє уявлення про любов. Цілком імовірно також, що ви належите до групи людей, які не сприймають «ні» як відповідь від коханої людини.

Виявляється, окрім такого ставлення до друзів та сім’ї, багато хто так відноситься до Бога. Багато людей розчаровуються в Ньому, коли на їхні молитви не приходить довгоочікуване «так».

Однак стосунки Бога з Його дітьми є саме батьківськими. Уявіть, якби ви, як батько або матір, задовольняли кожне бажання вашої дитини, незалежно від того, як і коли вони хочуть бути задоволені. Ця дитина стане кимось, хто не знає та не приймає обмежень, і перетвориться на зіпсованого підлітка, а пізніше на дорослу людину, яка не прийматиме заперечень – що, до речі, є частиною повсякденного життя кожного, – зрештою, не все завжди йде так, як ми хочемо, і той, хто зрілий, це розуміє. Або може статися щось ще гірше: батько, який дозволяє своєму синові їсти стільки цукру, скільки йому хочеться, зробить його хворим, або той батько, який дозволяє своєму синові грати в м’яч на жвавій вулиці, може побачити, що хлопець наражається на небезпеку і навіть травмується. Приклади найрізноманітніші, але вчення одне: любити — це не задовольняти всі примхи.

Бог діє як батько, який любить свою дитину і знає світ краще за неї. Різниця між Богом-Отцем і батьком-людиною полягає в тому, що Творець ніколи не помиляється. Отже, Його «ні» не свідчить про брак любові, а про турботу, яку ніхто інший не може нам дати, тому що Він знає всі потреби Своїх дітей і знає, коли їх задовольнити.

Вчіться на «ні»

Є три дорогоцінні уроки, які ми можемо отримати, отримавши від Бога «ні».

Перший — мати терпіння. Людей, які хочуть всього і відразу можна порівняти з зіпсованими дітьми, які, коли їм не приділяють уваги, плачуть, кричать і б’ються ногами. Бог вчить нас бути терплячими і вміти чекати свого часу.

Отримання «ні» від Бога розкриває людський стан, і це другий урок. Часто причиною Божого «ні» є те, що людина в той момент не готова прийняти таке благословення, навіть якщо вона думає, що готова. Ми завжди думаємо, що ми готові отримати те, про що просимо, але Бог – Він Той, Хто дійсно це знає. Він попереду нас цілу вічність. Ви знаєте, де будете через десять, п’ять чи рік? Ви не знаєте, а Бог знає.

Розуміння того, що Він знає все, веде до третього уроку: мати довіру. Бог хоче, щоб ми довіряли Йому. Коли він каже «ні», він каже «сину мій, повір мені, я знаю, що роблю».

Так буде набагато краще

Те, що Бог дає людині, завжди набагато краще, ніж те, про що людина просить. Є речі, про які ми просимо Бога і ми спочатку отримуємо «ні», але потім Він благословляє нас у багато разів більше і краще. Це тому, що навіть якщо ми маємо план, Бог завжди має кращий план, як написано в Біблії:

Єремія 29:11: «Бо Я знаю ті думки, які думаю про вас, говорить Господь, думки спокою, а не на зло, щоб дати вам будучність та надію.»

Тобто Бог говорить, що врешті-решт у вас все вийде, ви переможете, ви досягнете бажаного, навіть якщо це буде іншим шляхом. Хіба це не чудово? Вірте в це, помістіть це всередину себе і довіряйте Богу.

Звичайно, щоб воля Батька була виконана, Його дитина повинна бути впевнена, що вона слухняна Йому. Отже, відкрийте вуха, щоб зрозуміти різницю між відсутністю відповіді та негативною відповіддю. І перш ніж скаржитися на те, що Бог не відповів, оцініть свою поведінку. Якщо це відповідає поведінці Божої дитини, довіряйте своєму Батькові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


Карта сайта